Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdraví z hlubin země

Na území dnešních Karlových Varů se v minulosti rozprostírala obora, která byla součástí loketského panství. Jednoho dne se do těchto míst vypravil se svou družinou na lov i král Karel IV. 

Štěstí mu nepřálo. Lovci projížděli oborou sem a tam, ale po zvěři ani památky. Když se rozmrzelý král, unavený bezvýslednou jízdou, rozhodl k návratu na hrad Loket, objevil se před ním statný jelen. Z honců spadla veškerá únava a dali se do pronásledování zvířete, které zahnali až na vrchol skalního útesu. Vyděšený jelen však ve snaze zachránit si holý život skočil do údolí. Družina tedy sestoupila do propasti, ale na místo jelena tu na panovníka čekalo jiné překvapení – z hlubin země tryskal horký pramen. Překvapený král se obrátil na loketského purkrabího a ten ho informoval o léčivých účincích zdejších pramenů. Karel IV. se následně rozhodl vybudovat v těchto místech město.

Legenda má i jiné podání. V něm začal pes panovníkovy družiny štvát jedno ze zdejších zvířat. Při pronásledování spadl do tůně, z níž vyvěrala horká voda, a začal výt. Lovci k němu ihned pospíchali v domnění, že ho poranilo pronásledované zvíře. Když spatřili horké prameny, vytáhli z nich psa a ochutnali vyvěrající vodu. Ochutnal ji i samotný král, který měl podle legendy nemocnou nohu. Po požití tekutiny se mu udělalo lépe. V přítomnosti lékařů pak prohlásil zdejší vodu za léčivou a rozhodl se tu vybudovat lázně. Tak líčí založení největších českých lázní Karlových Varů jedna historická legenda.

Stará kolonáda v Karlových Varech.

Město bylo skutečně založeno. V roce 1358 tu dal král vybudovat lovecký hrádek, který později v roce 1604 vyhořel. Na jeho místě dnes stojí zámecká věž. Karel IV. si uvědomoval význam založeného města. Jeho obyvatelům udělil řadu výhod. Mezi ně patřila hlavně měšťanská práva, která je zbavila poddanosti. Město se pomalu rozvíjelo a rozrůstalo a na jeho rozvoj dohlížel samotný panovník, který si sem často jezdil léčit svoje nemoci. Stejným tempem pokračoval růst města i později za vlády Václava IV.

V patnáctém století se zpráva o zdejších léčivých pramenech dostala za hranice země a začali sem přijíždět první významné osobnosti. Mezi nimi byla i markraběnka z Kulmbachu nebo husitský hejtman Jakoubek z Vřesovic. Ale nejsou to jen léčivé prameny, díky kterým se věhlas nynějších Karlových Varů dostal za hranice země. V šestnáctém století se ve zdejším okolí začalo ve velkém s těžbou stříbra. Ve století osmnáctém získaly Karlovy Vary mezinárodní charakter. Vedle aristokracie se tu ráda ukazovala evropská kulturní elita. Za všechny můžeme jmenovat německého básníka Johanna Wolfganga von Goethe nebo ruského cara Petra Velikého.

Dnes v Karlových Varech vyvěrá celkem třináct léčivých pramenů, které se na povrch dostávají z hloubky několika tisíc metrů pod zemí. Zde je voda ohřívána horkou lávou a oxidem uhličitým, který vzniká v hlubinách země vlivem sopečné činnosti, hnána na povrch. Nejvyšší tlak má karlovarské Vřídlo. Jeho sloupec o teplotě 73 °C dosahuje výšky čtrnácti metrů. Voda ze zdejších pramenů je bohatá na množství minerálních látek, díky kterým je prospěšná v léčbě poruch zažívacího ústrojí, dny, parodontózy, nadváhy, nemocí pohybového ústrojí, onkologických onemocnění, nemocí žlučníku a žlučových cest.

O co víc jsou Karlovy Vary bohaté na přírodní léčebné zdroje, o to méně je zde paranormálních jevů, záhad a tajemna. A tak se vydejme na západ kousek za město. Zde se na levém břehu řeky Ohře nachází skalní útvar připomínající svatební průvod. Podle pověsti v místě nynějšího kostela v Horním Slavkově našel chudý sedlák, který právě cestoval na loketský hrad, opuštěného novorozence. Plný soucitu vzal dítě s sebou a dal je markraběnce Janě. Ta se chlapečka ujala a dala mu jméno Jan a příjmení Svatoš, po jeho nálezci. Jan dospěl v pěstounské péči manželky markrabího v pohledného jinocha. Na rozdíl od svých urozených vrstevníků nenašel zalíbení v rytířských turnajích a podobných panských akcích. Raději se toulal po lesích a učil se rozumět krásám přírody. Jednoho dne seděl zamyšlený na břehu řeky Ohře. Jak se tak díval do peřejí, zjevila se před ním krásná víla. Jan se zahleděl jen do ní a okolní svět jakoby pro něho přestal existovat. Tu k němu nadpřirozená bytost promluvila. Slíbila, že ho naučí vše, po čem touží, ale jen za té podmínky, že se nezasnoubí s jinou ženou. Svatoš, očarovaný krásou vodní víly a nadějí, že může dosáhnout splnění svých přání, podivnou nabídku bez rozmyšlení přijal. Víla dodržela slovo a zasvětila Jana do nejhlubších tajů skrytých nauk a učinila jej velmi šťastným. Od té doby uběhlo několik let. Statný mládenec mezitím na svých cestách světem poznal děvče, do kterého se zamiloval. Slib, který dal víle, se pro něho stal noční můrou. Přesto se rozhodl vypravit pro sebe a pro svou milou velkolepou svatbu. Spoléhal přitom na znalost kouzelných praktik a doufal, že se mu s jejich pomocí podaří překonat nadpřirozenou sílu. Když stál svatební průvod před oltářem, vynořila se rozezlená víla z rozbouřených vln řeky Ohře a kletbou proměnila celý průvod v kámen – kněze, oba milence, svatební hosty, hudebníky a svatební povoz. Skalní útvar dnes lidé nazývají Svatošské skály.

Karlovy Vary a jejich okolí jistě stojí za to navštívit. Nejsou to jen zdejší prameny, které činí tyto celosvětově proslulé lázně přitažlivými, ale také kulturní a historické památky a zdejší lázeňské lesy.

Autor: Josef Jiránek | středa 19.10.2016 10:00 | karma článku: 12,11 | přečteno: 213x
  • Další články autora

Josef Jiránek

Žijí mimozemšťané mezi námi?

Přesto, že lidstvo teprve stojí před otázkou existence mimozemského života, někteří jedinci jsou přesvědčeni, že nás mimozemšťané již navštívili a že až sedm druhů těchto bytostí žije téměř nepozorovaně mezi námi.

31.10.2016 v 10:00 | Karma: 14,64 | Přečteno: 573x | Diskuse| Ostatní

Josef Jiránek

Jsme potomky Keltů?

První historické zmínky o Keltech zapadají do řecké literatury a objevují se asi kolem roku 500 před naším letopočtem. Tehdy Keltové obývali rozlehlá území od horního toku Dunaje ve východní Evropě přes Francii až po Španělsko.

29.10.2016 v 10:00 | Karma: 19,66 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Josef Jiránek

Nezávislost - cesta ke štěstí a harmonii

Dnešní moderní doba v porovnání s předchozími desetiletími či staletími člověku v mnohém usnadnila život a postavila před něho spoustu nových možností, o kterých se předchozím generacím mohlo sotva zdát.

27.10.2016 v 12:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 145x | Diskuse| Společnost

Josef Jiránek

Věř svým snům

Již od nejstarších dob lidského rodu dumal člověk nad druhou polovinou svého života. Nad tou, která je schovaná, záhadná, která nás děsí i přitahuje – co se s ním děje v době, kdy spí.

25.10.2016 v 10:00 | Karma: 7,69 | Přečteno: 149x | Diskuse| Ostatní

Josef Jiránek

Krutá Milada z Lichnice

Jednou z historických památek Železných hor je zřícenina hradu Lichnice. Nachází se na skalnatém vrcholu nad městečkem Třemošnice a je obklopena dvěma roklemi.

23.10.2016 v 14:00 | Karma: 15,09 | Přečteno: 521x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 468x
Čtyři roky působil na pozici redaktora v Jihočeských týdenících, byl dopisovatelem týdeníku Spirit a vydal knihu Po stopách tajemných úkazů.