Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Krutá Milada z Lichnice

Jednou z historických památek Železných hor je zřícenina hradu Lichnice. Nachází se na skalnatém vrcholu nad městečkem Třemošnice a je obklopena dvěma roklemi.

Jako letopočet vzniku je uváděn rok 1250 a jako první majitel Smil ze Žitavy, později známý spíše jako Smil z Lichtenburka. V držení Lichtenburků byla Lichnice až do roku 1330, kdy byla prodána Janu Lucemburskému. V té době byla často dávána do zástavy a pečovali o ni králem pověření purkrabí. O dvacet let později hrad odkoupil král Karel IV., který tu kolem roku 1370 i nějaký čas pobýval. Od roku 1377 byla Lichnice dávána věnem českým královnám a od počátku patnáctého století byl hrad opět často zastavován. Od té doby se na něm ještě vystřídalo několik majitelů. V roce 1932 získal zříceninu Klub českých turistů, v roce 1950 ji převzal český stát a v současnosti patří do vlastnictví města Třemošnice.

Naše výprava za tajemnem starobylé zříceniny začíná v obci Pařížov, kde se nachází jedna z nejhezčích a nejstarších přehrad v České republice. Vydáváme se lesní cestou po proudu řeky Doubravy, míjíme kvetoucí blatouchy a mírná skaliska. Pohádkově vyhlížející krajině chybí jen rusalky, víly a jiné strašidelné bytosti. Ale to už jsme v městečku Třemošnice, procházíme je a následně vystupujeme lesní cestou vzhůru k hradu. Vcházíme do obce Podhradí, kde nás jako první vítá starý dub. Ten zde stojí více než 650 let. Dá se říci, že je to jediný živý svědek, který pamatuje většinu událostí, které se odehrály v blízkém hradním komplexu. Je také jediný, kdo by mohl s jistotou potvrdit či vyvrátit kteroukoliv z dochovaných legend.

Z původního hradu zůstalo několik obvodových zdí, část kruhové věže, několik podzemních chodeb a studna hluboká třicet metrů. Zřícenina oplývá několika legendami, z nichž nejznámější je o bezcitné Miladě. Milada byla jediná dcera a dědička hradního pána, rytíře z Čáslavi. Navíc byla krásná. S otcem často jezdívala na lov a svým chováním se začala podobat bezcitným mužům. Tak to fungovalo až do okamžiku, kdy se jednoho dne za nevlídného počasí vracel hradní pán do svého sídla. Když se před ním otevíraly obrysy lichnického hradu, zablesklo se a udeřil hrom. Rytířův kůň se lekl a splašený uháněl k Lovětínské rokli, kde se i s hradním pánem zřítil do jejích hlubin. Krásná Milada osiřela a její srdce vzplálo nenávistí ke skalám, jež jí zabily otce. Nechala vyhlásit, že si za muže vezme jen toho, kdo v plné zbroji vyjede na nebezpečnou skalní plošinu a se svým koněm se zde třikrát otočí.  Našlo se několik rytířů, kteří věřili, že v těžké zkoušce obstojí. Všichni ale skončili v propasti.  Krutá Milada si nedělala ani starosti s jejich mrtvými těly, která nechala napospas dravé zvěři. Jeden z rytířů však pád přežil. A jen díky kováři Horynovi, který ho tu našel, se z těžkých zranění zotavil. Po čase se na hradním nádvoří objevil znovu coby statný rytíř. Miladě, která ho nepoznala, celou noc vyprávěl o nejrůznějších krajích, jaké kdy procestoval, a zpíval jí tesklivé písně. Srdce panovnice začalo pozvolna tát. Druhý den, když statný jinoch usedal v plné zbroji na svého koně a rozjel se s ním k Lovětínské rokli, byla celá nesvá. Se zatajeným dechem hleděla, jak jeho kůň vbíhá na skalní plošinu a jednou, podruhé a potřetí se zde otáčí. Rytíř splnil svůj úkol jen s pomocí diamantů, které vložil do podkov svého koně. Vítězně se vracel zpět k hradu, kde na něho v jednom z arkýřů čekala Milada. Na místo pozdravu vzal však rytíř kuši a jedinou střelou probodl panovnici srdce. Poté zmizel a nikdo ho již později nespatřil. Podle mnoha usmrcených mladých mužů je skalní plošina dnes nazývána Dračí kámen. Krutou legendu zde připomíná jen otisk koňské podkovy.

S okolními hrady byla prý Lichnice spojena několika tajnými chodbami. Ty sloužily jako úniková cesta v případě napadení hradu, ale také jimi byly doručovány tajné zprávy. Podzemní labyrint byl velmi členitý. Na mnoha místech se nacházely slepé odbočky. Chodbami se tak mohli pohybovat jen lidé, kteří se v podzemí opravdu vyznali. Chodby jsou dnes zasypány. Podle legendy je naposledy použil bohatý majitel hradu. Ten měl v úmyslu tudy uniknout před svým sousedem, který ho chtěl ztrestat za utiskování poddaných. Pověsti také vyprávějí o pokladu, který by se měl v podzemních chodbách nacházet.

Zřícenina hradu Lichnice se v současnosti stala velmi zajímavým turistickým cílem. Je odtud krásný výhled do okolí. Při dobré viditelnosti můžete vidět i posvátný Říp.

Autor: Josef Jiránek | neděle 23.10.2016 14:00 | karma článku: 15,09 | přečteno: 521x
  • Další články autora

Josef Jiránek

Žijí mimozemšťané mezi námi?

Přesto, že lidstvo teprve stojí před otázkou existence mimozemského života, někteří jedinci jsou přesvědčeni, že nás mimozemšťané již navštívili a že až sedm druhů těchto bytostí žije téměř nepozorovaně mezi námi.

31.10.2016 v 10:00 | Karma: 14,64 | Přečteno: 573x | Diskuse| Ostatní

Josef Jiránek

Jsme potomky Keltů?

První historické zmínky o Keltech zapadají do řecké literatury a objevují se asi kolem roku 500 před naším letopočtem. Tehdy Keltové obývali rozlehlá území od horního toku Dunaje ve východní Evropě přes Francii až po Španělsko.

29.10.2016 v 10:00 | Karma: 19,66 | Přečteno: 851x | Diskuse| Společnost

Josef Jiránek

Nezávislost - cesta ke štěstí a harmonii

Dnešní moderní doba v porovnání s předchozími desetiletími či staletími člověku v mnohém usnadnila život a postavila před něho spoustu nových možností, o kterých se předchozím generacím mohlo sotva zdát.

27.10.2016 v 12:00 | Karma: 13,08 | Přečteno: 145x | Diskuse| Společnost

Josef Jiránek

Věř svým snům

Již od nejstarších dob lidského rodu dumal člověk nad druhou polovinou svého života. Nad tou, která je schovaná, záhadná, která nás děsí i přitahuje – co se s ním děje v době, kdy spí.

25.10.2016 v 10:00 | Karma: 7,69 | Přečteno: 149x | Diskuse| Ostatní

Josef Jiránek

Jak jsou ta kolečka různá!

"Jak jsou ta kolečka různá!" Podivil jsem se poté, co jsem rozbalil balíček obsahující 15,5 deka salámu Vysočiny.

21.10.2016 v 10:00 | Karma: 11,67 | Přečteno: 502x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:55

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 468x
Čtyři roky působil na pozici redaktora v Jihočeských týdenících, byl dopisovatelem týdeníku Spirit a vydal knihu Po stopách tajemných úkazů.